A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Дата: 02.11.2021 11:16
Кількість переглядів: 87

    Із 01 жовтня по 31 жовтня 2021 року під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності» проводився в закладах загальної середньої освіти  Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек.

Головна мета Всеукраїнського місячника – сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю як складової України, виховання у них поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини, пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини.

Сучасний інтерес суспільства до проблем краєзнавства сприяє  усвідомленню того, що любов до Батьківщини, почуття патріотизму, відповідальності за її долю формуються з дитинства. Освіта дітей завжди починається з ознайомлення із найближчим навколишнім світом і людьми, які живуть поряд. Саме цю роль виконує краєзнавство.

Шкільна бібліотека як обов'язковий структурний підрозділ закладу загальної середньої освіти і важлива складова його освітнього простору займає важливе місце у системі краєзнавчої роботи. Вона сприяє духовно-етичному вихованню молоді, оскільки, привертаючи до читання молодь, передбачає збереження духовної спадщини, дбайливе ставлення до Батьківщини, у тому числі й «малої». 

Проведення місячника – це чудова нагода привернути увагу учнів  до шкільної бібліотеки. У рамках проведення місячника, шкільними бібліотекарями для учнів підготовлено та проведено ряд заходів.

З метою популяризації читання були оформлені виставки літератури у Карпилівській, Дігтярівській, Срібнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів: «Люби і знай  свій рідний край», «Письменники рідного краю», «Своє коріння люби й бережи», «О краю мій, найкращий між краями», «На творчість надихав їх рідний край».

В ході бесід «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм», «Історичне минуле Срібнянщини» та «Казками та легендами повито рідний край», які проведені бібліотекарями Карпилівської та Срібнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, здобувачі освіти здійснили мандрівку в минуле Срібнянщини  та  України.

Учні Срібнянської  ЗОШ І-ІІІ ступенів та Горобіївської ЗОШ І-ІІ ступенів взяли участь у літературній вікторині «Вивчай і знай свій рідний край» та «Упізнай героя». 

Бібліотечний урок «Душа мого народу – рушники, барвінками і мальвами зігріта» провела бібліотекар Дігтярівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. На ньому здобувачі освіти розширили знання про давній символ нашого народу – вишитий рушник, розкрили його красу, поетичність. Також переглянули виставку рушників, витканих та вишитих бабусями та прабабусями. 
 


 

З метою ознайомлення учнів молодших класів з функціями шкільної бібліотеки, з правилами поведінки в бібліотеці, була організована екскурсія до шкільної бібліотеки  в Гриціївській ЗОШ І- ІІ ступенів, під час якої здобувачі освіти дізнались як, де і коли з'явились перші бібліотеки, попрацювали з лепбуком «Бібліотека запрошує Вас». 

Щоб пишатися рідним краєм і любити його, важливо добре знати його історію, мову і культуру. З цією метою бібліотекарем Срібнянського закладу загальної середньої освіти проведено краєзнавчий ранок  «Подорож у давнину», урок народознавства  «Пам'ятаємо свій родовід» та літературно-поетичну годину «Наш край легендою і славою овіяно».



Проведені заходи з краєзнавства в рамках Місячника шкільних бібліотек були спрямовані на виховання поваги до книги, формування національної свідомості, любові до рідної землі, передачі молодому поколінню надбань нашого народу, багатства духовної культури, формування особистих рис громадянина України.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора