A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

День української писемності та мови

Дата: 09.11.2021 10:10
Кількість переглядів: 158

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначають в Україні. Встановлене воно 9 листопада 1997 року Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Колись цього дня, 9 листопада, віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного Нестора, вірячи, що він допоможе дитині вивчитися, адже «користь від цього бо є велика». 

Традиційно, у День української писемності та мови покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, проводять регіональні тематичні конкурси тощо; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів (щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу).

У День української писемності та мови на Українському радіо традиційно транслюється радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.
Цьогоріч текст радіодиктанту (на прохання радіослухачів) написав та прочитав в ефірі письменник Юрій Андрухович.

У режимі дистанційного навчання заклади загальної середньої освіти  громади втретє активно долучилися до відзначення Дня української писемності та мови.

Онлайн-формат містив тематичні інформдайджести, інформхвилинки, відеозвернення, відеогодини класного керівника, фотоквести, фотофлешмоби, челенджі, відеомандрівки, онлайн бесіди, онлайн виставки малюнків, участь у написанні радіодиктанту тощо: «Мова маками майорить, мальвами піниться», «Мова мамина – свята», «Говори українською!», «А Вкраїни ж мова, як те сонце», «День української писемності та мови», «Наша мова – діамант», «Ти наше диво калинове, кохана українська мово!», «Єднаймося навколо мови!», «Мова – душа народу», «Я говорю українською мовою, тому що…», «Рідна мова в рідній школі», «Я говорю українською», «Кращої , ніж рідна мова, не буває», «Я люблю рідну мову», «Тож плекаймо рідну, бережімо слово, з щирістю шануймо українську мову!».
 
Ми, українці, маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. І наш обов’язок – зберегти й утвердити рідну мову, адже саме вона вимальовує обличчя країни.
Любімо українську мову, плекаймо її! Це найкращий спосіб її підтримати.

Пам'ятаймо: без мови – немає нації.
Мова має значення!
То ж, українською, будь ласка!

Переглянути онлайн-виставку дитячих малюнків учнів 1-4 класів та фотоквест учнів 5-11 класів Срібнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів можна за посиланнями -  https://youtu.be/aR3_vdZAt8o

https://youtu.be/t0KFrCUcWgY

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора