A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Підведені підсумки Місяця цифрової грамотності

Дата: 02.12.2021 11:52
Кількість переглядів: 121

Інформаційні технології дуже швидко перетворилися на життєво важливий стимул розвитку не тільки світової економіки, а й інших сфер людської діяльності. На сьогодні практично неможливо знайти сферу, в якій не використовуються інформаційні технології. Сучасне суспільство просто переповнене потоками інформації, які безсумнівно потребують обробки.

Стрімкий розвиток ІКТ призвів до народження у сучасному суспільстві поняття «революція соціальних медіа», яке включає в себе такі напрями: зростання ролі Інтернет-ресурсів в соціальних комунікаціях; збільшення популярності і авторитетності соціальних мереж; швидке зростання віртуального on-line спілкування.

За статистикою, в людей встановилися тісні зв’язки з різними електронними гаджетами. До цих електронних пристроїв, які спрощують роботу, всі настільки звикли, що стає дуже важко думати про повсякденні життєві справи за їх відсутності. Вони вторглися в кожну частину нашого життя і довели свою корисність. Вони певною мірою формують нашу цифрову грамотність.

Але зателефонувати, просто покористуватися смартфоном чи ноутбуком і мати доступ до інтернету – ще не означає володіти цифровою грамотністю. Цифрова грамотність - це здатність ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в роботі та навчанні, в професійному та особистісному розвитку. Сьогодні до цього поняття відносять і цифрову гігієну, і захист персональних даних, і етичну поведінку в цифровому середовищі, і основи поводження з комп’ютерною технікою.

Саме цифрова грамотність є дуже важливою для суспільства. Вона позитивно впливає на загальний рівень підготовки дітей до реального життя, дозволяє виховати інтерес до інформаційних технологій, який може з часом визначити майбутню професію, і точно не стане зайвою у дорослому житті.

Онлайн-послуги, прості онлайн-активності, конкурентоспроможність, безперервне навчання, онлайн-безпека – все це потрібне для того, щоб ефективно використовувати всі можливості, які надає держава для комфорту, зручності, економії часу, для можливості частіше спілкуватися в зручному форматі, для більших шансів на працевлаштування, на підйом кар’єрними сходами. Завдяки цифровій грамотності, кожен зможе вдосконалювати себе щодня: проходити онлайн-курси і тренінги, ефективніше вивчати іноземні мови, поповнювати власні знання, здобувати нові навички: і в 30, і в 50, і в 70 років.

Щоб навчити цифрових навичок українців, за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, з 01 по 30 листопада 2021 року проходив Місяць цифрової грамотності.

Учасники освітнього процесу закладів освіти селищної ради взяли участь у широкомасштабній кампанії. Більше 300 учасників освітнього процесу зареєструвалися та працюють на платформі «Всеукраїнська школа онлайн». 

Із запропонованого переліку освітніх серіалів, а їх на національній платформі з цифрової грамотності понад 65, найбільш популярними серед учасників, по кількості переглядів, стали відео «Основи кібергігієни», «Обережно! Кібершахраї», «Кіберняні», «Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті»» та «Як громаді стати цифровою». Активно переглядалися серіали «Електронний підпис» та «Нові цифрові професії».

Чи не найбільш відповідальним, таким, що зацікавив, накреслив подальший шлях удосконалення цифрових навичок, виявився для педагогів національний тест на цифрову грамотніть Цифрограм. Після його складання було  отримано біля 120 сертифікатів.

Але на цьому формування цифрової грамотності не закінчується, педагогічні працівники, здобувачі освіти будуть продовжувати роботу на платформі Всеукраїнської школи онлайн, де є багато можливостей для саморозвитку, для підвищення професійного рівня та для здобуття знань. 


« повернутися

Вхід для адміністратора