A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Про Всеукраїнську акцію «Україна пам’ятає і Світ не забуде»

Дата: 31.01.2023 16:33
Кількість переглядів: 435

У зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу, Міністерство освіти і науки України ініціює проведення Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде».

Акція проводиться Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті та Національною спілкою краєзнавців України з січня по травень 2023 року.

Метою акції є виховання у дітей та учнівської молоді ціннісних орієнтирів та дієвого патріотизму на основі знань історії України. 

Головним завданням зазначеного заходу є вивчення подій і фактів, політичних, економічних та соціальних чинників, що призвели до Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

Завершенням акції стане Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде». 

Під час конференції планується робота секцій відповідно до напрямів краєзнавчих досліджень. Конференція відбуватиметься у два етапи: заочний – робота журі з надісланими матеріалами учасників та очний етап, на який учасники запрошуються організаторами за підсумками заочного етапу. 

Організатори залишають за собою право відбору матеріалів для участі в очному етапі.

Очний етап конференції відбудеться 26–27 травня 2023 року в режимі online за допомогою ресурсу Google Meet.

До участі в акції запрошуються учнівська молодь закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, вихованці закладів позашкільної освіти областей України та м. Києва.

Для участі у конференції учасникам до 10 травня 2023 року потрібно зареєструватися та прикріпити тези краєзнавчо-дослідницької роботи за посиланням: https://forms.gle/RfoTGvc4JwpjQ49D6. Посилання буде активоване з 1 по 10 травня 2023 року.

У ході акції учасники вивчають події і факти, документи та свідчення жертв і очевидців Голодомору 1932 – 1933 років, передумови трагедії кінця 20-х початку 30-х років ХХ століття, документують такі матеріали для своїх дослідницьких робіт; збирають ілюстративний матеріал в музеях, державних та приватних архівах, беруть участь у виставках, співпрацюють з міжнародними організаціями.

Основні змістовні напрями краєзнавчих досліджень: 
  - соціально-політичні передумови радянського устрою та економічні «перетворення» в українському селі кінця 20-х - поч.30-х років ХХ століття як механізми організації Голодомору в Україні;
  - міжнародні фактори впливу на політику більшовиків щодо організованого ними винищення селянина-господаря в Україні (процеси політичних репресій та розкуркулення);
  - «Моє село, моя родина у пітьмі Голодомору»,- родинні літописи;
  - відображення Голодомору 1932-1933 років в українських, зарубіжних та радянських ЗМІ: документальні твори (кіно, періодичні видання, документально-публіцистична література), художні твори, література, інші форми і засоби висвітлення теми Голодомору: з можливим порівняльним аналізом.

Контактна особа: Омельченко Дмитро (044) 531-19-98.


« повернутися

Вхід для адміністратора