A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

День четвертий Тижня психологічної служби

Дата: 27.04.2023 09:35
Кількість переглядів: 47

 Отже, сьогодні вже четвер – за днем Тижня психологічної служби – це «Мій щасливий день».

Пригадайте, що четвер, назва четвертого дня тижня (після неділі),  день бога Перуна, тому чоловічий. В язичницькому минулому під час посухи в цей день зверталися до Перуна, щоб він послав на землю дощ. Звідси і приказка «Після дощику в четвер». Означає вона те, що ніколи не збудеться. Четвер – день планети Юпітера яка славиться щедрістю і везінням. Тому розпочаті справи обіцяють хороший і вдалий фінал. Він є днем ділових людей.

Обраний колір дня - зелений. Колір, що об’єднує особистість з природою, допомагає бути ближче один до одного, а девіз - «Життя – це не ті дні, що пройшли, а ті, що запам’яталися».

Кожному відома приказка «Як новий рік зустрінеш - так його і проведеш». А якщо застосовувати цей принцип до кожного нового дня, то можна досягти успіху у найкоротші терміни. Почніть день правильно і щастя виявитися простіше і ближче, ніж ви думали.

Ранок – найбільш значуща для людини година доби.  Після пробудження людиною складається психологічна програма на весь день: межа між свідомістю та підсвідомістю ще дуже слабка, тому в підсвідомій сфері відкладаються всі наші ранкові думки та дії. Відповідно, негативні емоції, які пережиті вранці, створюють відповідний настрій на цілий день — і це навряд чи сприятиме удачі в справах та досягненні цілей.  А позитивні відчуття, навпаки, подарують чудове самопочуття та енергію для реалізації своїх задумів у житті. Виходить, що правильний початок дня – майже половина успіху.
 
З чого ж починається день щасливої та успішної людини? 
По-перше, з радості. Багато хто вважає, що для радості потрібен вагомий привід — і дуже помиляються. Радіти можна настанню нового дня, який, напевно, подарує безліч позитивних моментів, сонцю за вікном, тому, що близькі люди поряд.
Радість цінна сама собою, незалежно від масштабу ситуації, що її викликала. Це почуття насичує людину позитивною енергією та дає їй сили для досягнення успіху.

По-друге, з побудови планів на день у позитивному руслі. Щаслива людина обмірковує справи, які вона має зробити, але акцентує увагу не на можливих проблемах та труднощах, а на тому, які результати ця справа принесе. Люди, схильні розглядати будь-яку ситуацію в негативному світлі, перед важливим заходом будуть думати приблизно так: «Сьогодні мені потрібно виконати відповідальне доручення, від якого буде залежати моя кар'єра... А якщо щось піде не так? А якщо я не впораюся із завданням, і мене звільнять?». Успішна людина подумає про те саме, але зовсім по-іншому: «Сьогодні на мене чекає відповідальна справа. Навіть якщо виникнуть труднощі, я подолаю їх і досягну бажаного результату». Відповідно, впевненість у своїх силах – ще один секрет успіху. Почати день варто саме із зміцнення віри у себе. Допоможуть у цьому позитивні афірмації — особливі психологічні настанови, надзвичайна ефективність яких підтверджується багатьма людьми.

Скористатися таким методом дуже легко: вранці потрібно стати перед дзеркалом, і, дивлячись на своє відображення, вимовити: «Сьогодні удача супроводжуватиме мені у всьому. Я вірю в свої сили і знаю, що справлюсь із будь-якими проблемами». Після такої установки почуття впевненості супроводжуватиме вас протягом усього дня, адже саме воно допомагає нам досягати мети.

Здобути заряд позитивних емоцій та енергії на початку дня допоможе спілкування із близькими людьми. Щаслива людина вранці обов'язково знаходить кілька хвилин для розмови з тими, хто їй дорогий, і ніколи не зганяє на них поганий настрій чи власні проблеми. Побажайте оточуючим вдалого дня, дайте добрі поради. Якщо ви з увагою відноситеся до інших людей, то і до вас Фортуна ніколи не повернеться спиною.

Не варто забувати і про дяку. Щаслива людина обов'язково подякує за те, що настав ще один день, за свіжі сили, за широке поле можливостей, що відкриває світ. Пам'ятайте, що удача не любить невдячних людей. Правильний початок дня відкриє вам шлях до успіху.

Виділяють 10 ознак щасливої людини. Прочитайте, перевірте, співставте та будьте щасливими:
1. Щасливих людей зовсім не цікавить, що думають про них інші. Цей підхід дуже лаконічно окреслила Коко Шанель: «Мені все одно, що ви про мене думаєте, тому що я про вас не думаю взагалі». Ви робите те, що вважаєте за необхідне. Можливо, ваші дії виявляться помилковими, але це ваш досвід і він безцінний! Всі поважають незалежних, впевнених у собі людей, які мають чітку життєву позицію. Це не означає, що такі люди не помиляються. Але це означає, що вони ніколи не оглядаються в пошуках схвалення чи осуду.

2. Вони вміють бачити ситуацію «зі сторони». Ніщо у цьому житті не буває однозначним, тому дуже корисно вміти зберігати нейтралітет. Іноді це дуже складно. Китайська мудрість стверджує: Правильно чинить той, хто спостерігає за своїм життям відсторонено – як мавпа, яка сидячи на дереві спостерігає за сутичкою двох тигрів. Якась частина нас повинна залишатися такою мавпою, що дозволяє нам приймати правильні рішення і не витрачати сили там, де не варто вв’язуватися у бійку.

3. Ні про що не шкодують. Втрачені можливості, кохання, яке так і не відбулося, зрада друзів – все це не вартує нашого часу та енергії. «Жаль за втраченим не повинен тривати більше п’яти хвилин», – стверджує американський психолог Олаф Майнер.

4. Вміють дякувати. І йдеться тут не про чергову вдячність, а про ту, що йде від щирого серця. Щира вдячність здатна перетворити наше життя на справжнє диво. Справа в тім, що коли ми дякуємо – ми фокусуємося не на тому, чого у нас немає, а на тому, що є, а подібне, як відомо, притягує подібне. Будьте вдячні і дякуйте навіть за те, чого ще не трапилося.

5. Зберігають відчуття новизни. Досягнувши чогось ми, як правило, радіємо цьому зовсім недовго, а потім відчуття новизни нас покидає. Але за нього потрібно «вчепитися» руками і ногами. Запам’ятовуйте моменти свого тріумфу. Радісні події повинні стати генератором ваших майбутніх перемог. Тому постійно викликайте у пам’яті і знову переживайте всі відтінки щасливих емоційних станів. Ставити перед собою нові цілі і досягати їх – це прекрасно. Але дуже часто в гонитві за тим, чого ще немає, ми не встигаємо сповна насолодитися тим, що вже є! Саме це і робить нас нещасними.

6. Вміють над собою посміятися. Іронія – прекрасна якість. Але якщо людина може бути іронічною в ставленні до самої себе – вона невразлива! Психологи переконані, що саме самоіронія – найбільш достовірний критерій розвинутого інтелекту. Здатність щиро сміятися над самими собою притаманна тільки сильним духом та розумом людям, які не бояться жодних стереотипів чи упереджень. Вона напряму пов’язана з радістю та оптимізмом.

7. Живуть «у відліку сьогоднішнього дня». Так просто і геніально сформулював одну зі звичок щасливих людей американський психолог Дейл Карнегі. Люди, які живуть під тягарем минулих помилок та негативного досвіду, з одного боку, і під страхом пережити провал в майбутньому – з іншого – не живуть взагалі.

8. Ніколи не припиняють навчатися. Книги, подорожі, нові хобі, іноземні мови, бажання пізнати цей світ і ніколи не переставати дивуватися – це ще одна чудова звичка щасливих людей, тому що саме вона допомагає їм реалізовувати себе.

9. Ніколи не заздрять. Ми звикли порівнювати себе з іншими і співставляти свої успіхи з успіхами оточення. В здоровій конкуренції немає нічого поганого, втім, найчастіше вона переростає у відчуття незадоволеності самим собою та заздрості до людей більш успішних. Проте, на світі є тільки одна людина, з якою ви можете себе порівнювати – це ви самі в минулому. І якщо сьогодні ви зуміли стати хоча б трішечки кращими, ніж вчора – значить ви переможець і можете заздрити самі собі!

10. Правильно вибирають друзів. Роберт Грін у книзі «48 законів влади» пише: «Чужі страждання і нещастя можуть стати для вас згубними – емоційні стани настільки ж заразні, як хвороби. Вам може здаватися, що ви чините благородно, допомагаючи нещасній людині. Але дуже часто нещасні самі накликають на себе біди і можуть так само накликати їх на вас. Дуже важливо відрізняти людей, які дійсно потребують допомоги, і тих, які своїми діями, думками і поступками раз у раз викликають біду на свою голову. Найнебезпечніший (і найбільш заразний) тип – це люди, які завжди всім незадоволені і звикли вважати себе постійними жертвами. Біжіть від них як від чуми. Спілкуйтесь зі щасливими – і вони заразять вас щастям. Спілкуйтесь зі щедрими – і станете такими самими. Якщо ж ви сумуєте – шукайте людей життєрадісних».

А чи знаєте Ви, що 18 липня  є Днем щасливої людини? Але саме сьогодні хочеться пригадати12 правил Чарлі Чапліна, за якими треба жити, щоб бути щасливим.
1. Якщо ви сьогодні не сміялися - вважайте, що день втрачений.
2. У світі все непостійне - особливо неприємності.
3. Життя здається трагічним, тільки якщо дивитися на нього з дуже близької відстані. Відійдіть і насолоджуйтеся.
4.Ми занадто багато думаємо і занадто мало відчуваємо.
5. Щоб навчитися по-справжньому сміятися, навчіться грати з тим, що робить вам боляче.
6.Не звикайте до розкоші. Це сумно.
7. Провали абсолютно нічого поганого не значать. Потрібно бути дуже сміливою людиною, щоб з тріском провалюватися.
8.Тільки клоуни по-справжньому щасливі.
9. Краса - це те, що не потрібно пояснювати. Її завжди видно і так.
10. Іноді потрібно робити неправильні речі у правильний час, і правильні речі у неправильний.
11. Не піддавайтеся відчаю. Це наркотик, який робить з людиною найстрашніше - він робить людину байдужою.
12 Тільки божевільний може вижити у цьому божевільному світі. Не соромтеся себе.
Але не забувайте, що щасливим треба бути кожного дня!
Четвер у Дягтярівському садочку має назву «Мій щасливий день» з кольором маджента, колір, який знаходиться між червоним і фіолетовим. Сила кольору в потужності червоного і духовності фіолетового. Колір змін. Девіз дня: «Природа хоче, щоб діти були дітьми, перш ніж бути дорослими. Дайте дитинству дозріти в дітях».

Відомий письменник Оскар Уайльд говорив: «Кращий спосіб зробити дітей хорошими - це зробити дітей щасливими». Насправді, це не дуже складно. Адже діти набагато більш вразливі й емоційні, ніж дорослі. Їх можна здивувати повітряним змієм або мильними бульбашками. Їхнє почуття радості не залежить від матеріальних благ. Щоб виховати малюка щасливим, потрібно дотримуватися кількох простих правил.

Проводьте з дітьми більше часу. Дитячі спогади - найсильніші. Що ви хочете, щоб ваша дитина згадувала в майбутньому радісні миті разом із мамою і татом або самотні вечори, тому що батьки на роботі? Звичайно, перший варіант. Ніякі дорогі подарунки та іграшки не замінять мамину казку або татову історію. Навіть якщо у вас багато справ, знайти час для сина або дочки просто необхідно.

Підкреслюйте значущість своїх дітей. У кожної людини є вроджене бажання бути комусь потрібним. Тому частіше говоріть малюкові, який він молодець, як ви раді, що ви одна сім'я. Хваліть його. Навіть за те, що, на перший погляд, є незначною подією.
 
Уникайте лайки і сварок. Скандали і конфлікти тільки налякають малюка і стануть причиною недовіри до вас. Крім цього, негативний досвід глибоко врізається в пам'ять малюка. Якщо у вас сталося непорозуміння чи дитина скоїла проступок, потрібно поставитися до цього спокійно й адекватно. Необхідно обговорити, що і чому сталося і як все виправити.

Заохочуйте дітей мати хобі. У житті кожної маленької людини завжди настає момент, коли їй щось стає цікавішим, ніж інше. Це можуть бути бальні танці, бокс, театральний гурток, малювання. Не так важливо що, головне, щоб ви підтримували малюка в будь-яких починаннях. Навіть якщо у нього не дуже виходить, не потрібно говорити йому про це. У хобі головним є щирість і бажання, а не акуратні стіжки або плавність рухів.

Встановіть із дітьми довірчі стосунки. Діти - дуже ніжні створіння. Вони відразу відчувають фальш. Не варто їх обманювати (тільки якщо справа не стосується занадто критичних ситуацій). Рано чи пізно дитина все одно дізнається правду, тому постарайтеся зберегти у ваших відносинах гармонію і ясність.

Навчіть дітей турботі. Син або дочка повинні зрозуміти, що справжнє щастя полягає не в тому, щоб брати, а в тому, щоб віддавати. Це можна зробити на прикладі домашньої тварини. Завівши кошеня, дитина навчиться бути дбайливою та відповідальною.

І найголовніше - часто-часто говоріть дитині про свою любов. Любов - це основа, на якій тримається весь світ, і окрема сім'я зокрема. Обіймайте малюка, цілуйте його. Нехай він відчуває вашу любов навіть на фізичному рівні.

Використані джерела: 

http://asn.in.ua/ua/news/publishing/209911-sekrety-uspekha-s-chego-nachinaetsja-den-schastliv.html
http://libr-universalka.blogspot.com/2016/07/blog-post_18.html
https://www.depo.ua/ukr/life/mizhnarodniy-den-shchastya-top-10-oznak-shchaslivoi-lyudini-202003201128928
https://ganok.in.ua/astrologija/chetver-chomu-sprijaie-cej-den-i-jakij-stil
https://smartum.com.ua/about_us/blog/semya-i-otnosheniya/7-sposobov-sdelat-rebenka-schastlivym/


« повернутися

Вхід для адміністратора