A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Останній день Тижня психологічної служби

Дата: 28.04.2023 09:17
Кількість переглядів: 33

   П’ятниця – є останнім днем оголошеного Тижня психологічної служби. Найулюбленішим днем тижня багато людей назвали б п’ятницю. День, коли закінчується робочий тиждень, дарує передчуття вихідних. Однак про неї знають, як не дивно, досить мало.

Назва «п’ятниця» в українській мові походить від слова «п’ять», так як вона вважається п’ятим днем тижня. Однак у багатьох культурах воно походить від імен богинь, яким поклонялися древні люди. Так, в романських мовах назва походить від латинського dies Veneris (день Венери), англійське Friday має древнєанглійське коріння (день Фрігг), а в германських мовах слово утворилося від імені Фрей. П’ятницею названий один з персонажів роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо». Дивне ім’я пояснюється просто — саме в цей день головний герой врятував тубільця.

У Тижні психологічної служби п’ятниця обрана як  «День кольору щастя». Колір дня: індиго (синій). Колір, що допомагає розвивати психічні здібності, звільняє від тривог і страхів, дозволяє почути внутрішній голос, а девіз дня: «Уся земна куля для того, щоб бути тобі опорою. Стій на своїх ногах!»

Мабуть, немає такої людини серед нас, яка б не хотіла бути щасливою. Але чи всі знають, як цього досягти. У кожної людини своє поняття, що таке щастя, що потрібно для того, щоб бути щасливим. Не дарма народ каже: «Не родись багатий та вродливий, а родись при долі та щасливий».

Що ж таке щастя?… Якщо заглянути до Вікіпедії, то щастя — це психоемоційний стан цілковитого вдоволення життям; відчуття радості, приємних емоцій та задоволення життям.

Щастя виникає внаслідок різних факторів, таких як зосередженість на хороших думках, життя в сьогоденні, пошук і досягнення своїх пристрастей, а також відчуття мети. Це не залежить від матеріальних благ чи зовнішніх обставин, а скоріше від ставлення та вибору людини. Щастя може бути невловимим, якщо його прагнути безпосередньо, але його можна знайти, коли людина зосереджується на інших аспектах життя, таких як особисте зростання, любов і правда.

Щастя можна визначити як стан благополуччя, що характеризується емоціями від задоволення до сильної радості. Він включає як переживання позитивних емоцій, так і загальну оцінку задоволеності життям. Щастя часто вважають суб’єктивним досвідом, оскільки воно різниться від людини до людини залежно від індивідуальних уподобань, цінностей та обставин. Хоча важко дати єдине всеохоплююче визначення, щастя, як правило, визнається фундаментальним аспектом людського процвітання та ключовим показником хорошого життя.

Або ж, щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. Поняття щастя стосується духовного світу людини. А скільки людей – стільки світів. Тож зрозуміло, що кожен витлумачуватиме щастя по-своєму. Для когось – це задоволення, втіха; для когось – добробут. Хтось щастя розуміє як удачу, талан. Для інших щастя – це радість. Оскільки кожна людина живе своїм життям, то й відчуття втіхи від нього в кожного своє. Саме тому й найзагальніші рекомендації як жити, щоб досягти щастя, є дуже умовними. 

Чи, щастя — невід’ємна частина нашого життя. Це те, без чого ми не можемо існувати; це відчувати, що ти потрібен людям та відкривати невідане. Мабуть, щастя – це відчувати красу рідної землі чи віднайти себе в професії. І у кожного воно своє.

А що ж таке щастя загалом? Ми всі різні і кожен розуміє його по своєму.

«Щастя – це те, що зараз відсутнє, але ти вже до цього йдеш», «Гроші – це для мене щастя! А чому гроші? Декілька років тому моя матуся тяжко хворіла, а ми не мали грошей на лікування. Через нестачу грошей її не стало. Наше життя прив’язане до грошей. Щоб бути щасливим – потрібно їх мати!!!», «Для мене щастя – це близькі люди, які підтримують та люблять тебе» є: «Для мене щастя – це коли батьки живі та здорові», «Щастя – це коли кожного ранку ти прокидаєшся і бачиш посмішку рідних тобі людей. Їхня посмішка мені приносить щастя. Це коли ти розумієш, що у твоїй сім’ї немає ніяких проблем. Це коли ти живеш у своє задоволення. Щастя – це отримувати кайф від життя» — все це вислови різних людей.
 
Можемо зробити висновок, що кожен з нас — індивідуальність, що має власні інтереси та уподобання. Напевно, щастя для кожного — це бути щасливим, а як ми стаємо щасливими це не важливо. Щастя — це сенс життя! Заради чого і для чого живе людина - це і є щастя!

Як стати щасливою людиною? Ця тема турбує кожного в тій чи іншій мірі. Конфуцій вважав, що у цьому – і є сенс життя, адже «людина народжена для щастя, як птаха для польоту».

Не секрет, що для кожного рецепт, як стати щасливою людиною – свій. 

Людина проводить більшу частину життя в пошуках щастя. І найчастіше люди впевнені, що щастя знаходиться в роботі, в грошах, в красивій машині або коштовностях. Але психологи стверджують, що щастя знаходиться всередині самої людини, його потрібно лише там відшукати та прийняти.

Фахівці Elite Daily назвали топ речей, які потрібно відпустити з власного життя, щоб стати щасливою людиною.
Схвалення інших. Якщо ви прийняли власне рішення, то думка інших людей вас не повинна турбувати.

Гнів і образи. Гнів починає з'їдати людину зсередини, і він разом з образами не дає рухатися вперед і отримувати задоволення від життя.
Образ ідеального тіла. Коли мова йде про ваші форми тіла, то єдина важлива думка - ваша. Ніхто не може вирішити за вас, який для вас зовнішній вид є правильним.

Ідеальний партнер. Ілюзії про ідеальних партнерів сильно заважають будувати відносини та насолоджуватися щастям. Досить буде любити всім серцем того, з ким вам дійсно комфортно і добре. Ідеальних людей не існує.

Ідеальне життя. Його не існує так само як і ідеальних партнерів. Ваше життя таке, яким ви його робите, що ви в нього вкладаєте. Якщо ви не хочете працювати, не хочете докладати зусиль і чекаєте манни небесної – ви будете нещасними.

Мета на багатство. Багато людей мріють про те, щоб стати мільйонерами. Працювати та ставити цілі – це добре, а ось покласти на таку мрію все життя – щастя не принесе.

Сподіватися на удачу. Не варто чекати, поки удача вас відвідає і все само собою стане добре. Працюйте над тим, що хочете отримати завтра.

Виправдання. Не витрачайте свій час на пошуки виправдань. Хочете займатися спортом, але немає часу - знайдіть. Виправдання змушують нас відчувати себе краще, якщо ви відчуваєте докори сумління за те, що не робите.

Думки про колишніх партнерів. Ця людина провела з вами якийсь час і залишилася в минулому, навіщо вам про неї згадувати? Якщо хочете бути щасливим в сьогоденні та майбутньому – прийміть досвід минулого і йдіть далі.

Зволікання і прокрастинація. Якщо ви постійно щось відкладаєте на потім - то вам це або не потрібно, або ви не дорожите своїм життям. Бережіть свій час, займайтеся тим, що вам до душі – це позбавить вас від стресів.

Засудження. Перестаньте хвилюватися про те, що діється в житті інших людей. Приділіть цей час собі та своїм рідним. І не дозволяйте іншим засуджувати вас.

Заздрість. Щастя - це хотіти те, що у тебе є. Хотіти те, що є в інших – марна трата часу. Не заздріть іншим людям, цінуйте те, що у вас є.
Низька самооцінка. Будьте впевнені в собі, працюйте над тим, щоб стати краще, підвищити свою самооцінку. Станьте найважливішою і найціннішою людиною у своєму житті.

Залежність від інших. Єдина людина, на яку ви можете розраховувати завжди - ви самі. Не віддавайте відповідальність за власне щастя в руки інших людей. Залежність від іншої людини, грошей та інших речей - поганий шлях до щастя.

Постійний контроль. Іноді дуже корисно пожити без побудови планів, без постійного контролю ситуації, а просто поплисти за течією і насолодитися моментом. Спонтанність часом дає найщасливіші моменти в житті.

Очікування. Керування своїми очікуваннями - ваш ключ до щастя. Якщо ви від них позбудетеся, то станете набагато щасливішими. Не варто чекати чіткого результату у всіх ситуаціях. Не варто очікувати від людей певної поведінки або вчинків.

П’ятниця у садочку «Сонечко» стала  «Днем посмішок і обіймів». Колір дня: рожевий. Колір – який викликає відчуття комфорту, а девіз дня: «Завдяки дітям хочеться жити».

Коли діти посміхаються ... 
…батьки відчувають, що їхнє серце тане – і безсонні ночі, і виснажлива щоденна рутина раптом здаються того вартими. Перша посмішка дитини – це очікувана подія і справді особливий момент. Незважаючи на те, що перші спроби дитини посміхнутися можуть бути ненавмисними, моменти, коли ми думаємо, що бачимо посмішку на обличчі дитини, є благословенням.

Не існує жорстких правил щодо того, коли дитина починає усміхатися свідомо. Багато дітей починають видавати «правильну» свідому посмішку, коли їм близько п'яти тижнів. Відтепер вони будуть дарувати її всім, хто виявляє дружелюбність по відношенню до них. Такою є «соціальна посмішка».

Особлива посмішка дитини зазвичай присвячується її батькам або ряду інших людей, яких вона особливо добре знає. Більшість дітей починають видавати специфічну посмішку, коли їм близько п'яти місяців. Ці посмішки особливо виразні і щасливі. Ваш малюк тепер знає Ваше обличчя і реагує відповідним чином.

Немає необхідності вчити малюка посміхатися, посмішка – це вроджена здатність, яка розвивається сама по собі. Ви також не зможете змусити дитину посміхнутися. Хоча кумедні вирази обличчя, лоскіт та ігри допоможуть, але діти посміхаються дійсно відкрито лише тоді, коли їм дійсно подобається те, що вони бачать! Фактично, ця щирість робить сміх дитини однієї з безцінних речей в житті, яку просто не можна купити за гроші.

А ще є 4 причини, чому дитині життєво необхідні обійми батьків

Про користь обіймів для фізичного, розумового й емоційного розвитку вашої дитини та скільки разів на день обійматися говорять учені.
 
Так, ось. Ваша дитина, поки була немовлям, найміцніше спала й найшвидше заспокоювалася у ваших обіймах. До чотирьох-п’яти років вона постійно просилася «на ручки». Зараз ваш школярик, певно, уже не «ручний», однак досі почувається щасливим і захищеним, коли ви його обіймаєте. 

Навіть емоційно зрілі, самостійні діти самі обіймають найрідніших людей, щоби виразити свої теплі почуття, а також шукають обіймів — щоб утішитися, заспокоїтися, просто відчути, що їх люблять. 

Сподіваємося, ви не відмовляєте дитині в цій ласці та якнайчастіше обіймаєте. Адже вчені зібрали надзвичайно багато даних, що свідчать: обійми критично важливі для повноцінного розвитку дитини! І не лише в ранньому дитинстві, а навіть у підлітковому.

Діти, яких частіше обіймають, зростають здоровішими. Дивовижно, як реагує тіло на люблячі обійми! Якщо обійми тривають щонайменше 7–20 секунд, в організмі виробляється велика доза окситоцину — гормону, завдяки якому ми відчуваємо довіру, безпеку, любов. Що ще важливіше, цей гормон, своєю чергою, сприяє виробленню інших гормонів, відповідальних за повноцінний фізичний розвиток і ріст. 

Серед оздоровчих ефектів обіймів — зміцнення імунітету. Вони ніби масажують грудну клітку дитини, що стимулює вилочкову залозу. Крім того, обійми допомагають розслабити м’язи та посилити циркуляцію крові в усьому тілі. Завдяки цьому полегшується незначний біль: розтягнення, синець чи подряпане коліно справді болітимуть менше, якщо ви обіймете дитину!
 
Завдяки вашим обіймам діти розумнішають.Доторк — це перше відчуття, яке використовують немовлята, аби пізнавати світ. Щоразу, як до дитини ласкаво торкаються, її мозок отримує потужний поштовх до розвитку. Дослідження в національній дитячій лікарні Колумбуса (Огайо, США) виявило, що чим більше дітей обіймають у ранньому віці, тим інтенсивніше розвивається їхній мозок. Однак обійми позитивно впливають не лише на немовлят. 

Обійми спонукають організм виробляти ще один дуже важливий для розвитку дитини гормон — серотонін. Цю речовину називають «гормоном щастя», однак її вплив не обмежується профілактикою депресії. Серотонін позитивно впливає на процеси запам’ятовування, пізнання, навчання. Завдяки йому діти більш позитивно ставляться до пізнання довколишнього світу та спілкування з іншими людьми.
 
Зауважте, що мозок інтенсивно розвивається аж до 25–27 років. Отож вашим сину чи доньці татові й мамині обійми будуть життєво необхідними аж до того часу, поки в них з’являться власні діти. Однак і після того вони охоче прийматимуть їх від вас як вияв любові та довіри!

Обійми підвищують життєстійкість дитини.Уже згаданий окситоцин знижує в організмі рівень гормонів короткочасного та тривалого стресу: адреналіну та кортизолу. Завдяки надходженню в кров окситоцину гормони стресу не накопичуються й не отруюють організм. А отже, стрес не позначається на здоров’ї та психіці дитини. 

Отож діти інстинктивно шукають ваших обіймів, коли засмучені чи налякані. Обіймайте їх — це заспокоює, дає розуміння, що ви їх розумієте та співчуваєте, допомагає впоратися зі стресом. Зростаючи, людина вчиться регулювати свої емоції самостійно, та краще з цим справляються люди, який у дитинстві частіше обіймали батьки. 

Обійми допомагають у вихованні. Дитина поводилася нечемно? Порушила встановлені вами правила? Потрапила в халепу? Коли після неприємного інциденту емоції вляглися й настав час поговорити з дитиною про те, як їй слід було поводитися в тій чи тій ситуації, сядьте поряд із нею, обійміть її, пригорніть. 

Секрет у тому, що діти краще «відкриваються» для ваших повчань і сприймають їх тоді, коли відчувають вашу любов. Тож ваші обійми означатимуть: «Я тебе дуже-дуже люблю й хочу для тебе якнайкращого» й підготують дитину до щирої та відвертої розмови.

Скільки разів на день обіймати дитину. Вищезгадане дослідження виявило: для простого виживання дитині потрібно бути в обіймах щонайменше чотири рази на день, для підтримання здоров’я — вісім разів, задля формування здорового рівня самооцінки та для належного фізичного, розумового й емоційного розвитку — обійматися щонайменше 12 разів на день.

Коли дитина не хоче обійматися — не наполягайте. Пам’ятайте: усі вищевказані переваги дитина отримує лише від БАЖАНИХ обіймів близьких людей. Якщо занадто наполягати на обіймах, то дитина вирішить: необхідно терпіти доторки дорослих, навіть якщо вони неприємні чи дивні! Ви ж розумієте, до яких небажаних наслідків це може призвести… Тож дозвольте дитині навчитися говорити рішуче «ні» будь-яким небажаним доторкам. 

До того ж потреба дітей в обіймах різниться. Деякі відмовляються від обіймів дев’ять разів із десяти маминих спроб обійняти, дехто любить обійматися за першої-ліпшої нагоди навіть у дорослому віці. Решта дітей — десь між цими двома крайнощами. 

Якщо вам самим необхідно частіше обіймати дитину, ніж вона того хоче, чесно скажіть їй про те, що дуже скучили за її обіймами. Зробіть це ближче до вечора, коли дитина вже сита, розслаблена, задоволена життям і трохи стомлена. Вона буде більш схильна прийняти ваші обійми або самостійно вас обійняти. 

Однак якщо дитина не хоче обніматися, не засмучуйтесь. Можливо, вона вирішила собі, що великі хлопчики чи дівчатка не обіймаються… У такому разі просто старайтеся впродовж дня хоча б десять разів лагідно її торкнутися. Можна пригладити волосся, лагідно перевірити, чи рівно пострижені нігті, розправити комірець, поплескати по плечу. 

Словом, будь-які обійми мають бути бажаними! Дитина обіймає вас сама — обійміть у відповідь, навіть якщо дуже зайняті. Це зміцнює емоційний зв’язок і сприяє взаєморозумінню, довірі та любові між батьками та дітьми будь-якого віку.


Використані джерела: 
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A9%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8F
https://nvmk.org.ua/233-scho-take-schastya-yak-yogo-dosyagti.html
https://universe.zp.ua/shho-take-shhastja/
https://www.wunu.edu.ua/student-life/laboratory-psychological-services/recommendations-and-tips/10315-10-porad-yak-stat-schaslvoyu-lyudnoyu.html
https://www.rbc.ua/ukr/styler/dumali-rebenok-rodstvennikami-goverle-ishchut-1629036146.html
https://www.hipp.ua/molochni-sumishi/praktichnii-posibnik/ditjacha-posmishka/
https://svitchekaiekrylatykh.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%B9%D0%BC%D0%B8


« повернутися

Вхід для адміністратора