A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Звіт про проведення Тижня психологічної служби

Дата: 28.04.2023 14:22
Кількість переглядів: 331

 Із 24 по 28 квітня традиційно в закладах освіти громади, які забезпечені психологічним супроводом фахівців, проходив Тиждень психологічної служби під гаслом «Разом ми сильні» та «Подорож стежками психології» у закладах загальної середньої освіти і «Психологічний калейдоскоп» - у Дігтярівському ЗДО «Сонечко».

Тиждень зайняв своє місце серед інших тижнів, оскільки з психологією пов'язаний увесь освітній процес.

Антон Макаренко писав: «Педагогіка – це майстерня, а психологія – інструмент, яким там працюють».

Предметний Тиждень був організований з метою реалізації психологічного супроводу, розширення і поглиблення знань учасників освітнього процесу з психології, розвитку інтересу до цієї науки, збагачення знань про психологічні процеси особистості, розкриття творчого потенціалу, створення позитивного емоційного настрою.

Під час Тижня проводилися заходи, що охоплювали різні види діяльності з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей здобувачів освіти. Підготовлені заходи сприяли пробудженню дитячого інтересу до пізнання власного внутрішнього світу та світу інших людей. У сучасних умовах дефіциту спілкування і уваги це є досить актуальною потребою.

Кожен день мав свою власну назву, колір та девіз. 

За психологією, кольори можуть змінювати наше сприйняття, змінювати наші почуття, хвилювати нас і впливати на те, як ми реагуємо на навколишнє оточення унікальним і захоплюючим способом. Вони мають владу покращити нашу пам'ять і увагу, а також впливають на прийняття конкретних рішень. 

Саме це і спонукало здобувачів освіти Дігтярівської ЗОШ І-ІІІ ст., за пропозицією психолога Наталії Коваленко, щодня приходити до закладу освіти в одязі заявленого кольору, що в певній мірі було проявом зацікавленості до проведення тижня.

А здобувачі освіти Срібнянської ЗОШ І-ІІІ ст. щодня були з повітряними кульками відповідного кольору та робили поробки за ініціативи практичного психолога Людмили Балюх та соціального педагога Альони Побідаш.

Старт Тижня розпочався із Дня пізнання себе і пізнання світу з фіолетовим кольором та девізом «Відкрий долоні – відкрий серце. Говори про свої бажання, потреби, очікування, не чекаючи, поки про них здогадаються».

Із метою формування дружніх відносин, вироблення взаємопорозуміння та взаємоповаги, навчання пізнавати себе, риси свого характеру, звички проведене серед учнів 3-5 класів Дігтярівської ЗОШ І-ІІІ ст. заняття з елементами тренінгу «Пізнай себе і ти пізнаєш світ».


Здобувачі освіти Срібнянської ЗОШ І-ІІІ ст. з інформаційного повідомлення «Мій улюблений колір – фіолетовий» ознайомилися із значенням цього кольору, а під час кольоротерапії розфарбовували малюнки. «Квітка мрій» додала оптимізму здобувачам освіти 5-6 класів, учні 7-8 класів висловлювали свої думки під час вправи асоціативний кущ «Фіолетовий». Завершився понеділок у школі релаксаційною вправою «Кульки» у 2 класі.

Для учнів 5-11 класів Сокиринської ЗОШ І-ІІІ ст. була проведена інформаційна година про відкриття «Тижня психології». Практичний психолог Ніна Яременко запропонувала учням приєднатись до запровадженого у соцмережах руху вдячності захисникам - флешмобу подяки воїнам ЗСУ «Це завдяки тобі».

Вівторок обраний як «День мови серця», а кольором дня – блакитний. Девіз дня: «Психолог – це не той, хто знає відповіді на питання, а той, хто знає, як їх шукати», а у Дігтярівській ЗОШ І-ІІІ ст. «вівторок обмінявся місцем з середою» (за задумом психолога), тому й став «Днем унікальності й доброго «Я» з червоним кольором та девізом «Ми потребуємо не так допомоги друзів, як упевненості, що ми її матимемо».

У цей день здобувачі освіти 1-11 класів Срібнянського закладу загальної середньої освіти познайомилися з психологічною характеристикою блакитного кольору на інформаційній хвилинці «Блакитна барва – барва неба», учні 3 класу втілювали в життя свої мрії за допомогою вправи «Хмаринка бажань» (як зауважили фахівці психологічної служби школи, переважали мрії патріотичного спрямування), учні 5-6 класів навчалися бути чесними в ході бесіди «Чесність починається з тебе», повчальна гра «Серце від добра потеплішало» пройшла серед учнів 7-8 класів. А старшокласники дізнавалися про нові факти з психології, а також виготовляли в техніці паперопластики  голуба. І за традицією Тижня «Блакитний день» завершили учні 4 класу релаксаційною вправою «Кульки».

Вівторок у Сокиринській ЗОШ І-ІІІ ст. був днем молодших школярів. З ними була проведена акція «Мій настрій сьогодні», де учні мали вибрати саме ту емоцію на усміхайликах, яка відповідає їх емоційному стану (більшість дітей вибрали веселий і задоволений смайлики, що свідчить про їхнє бажання ходити до школи та навчатися у колі друзів), проведена година психолога «Пізнай себе» (4клас) з метою розвитку інтересу учнів до самопізнання, формування вміння розуміти власні емоції та уявлення про неповторність свого «Я», зміцнення міжособистісних стосунків, розвитку комунікативних  навичок. Цього дня поставлена «скринька довіри»  для можливості написати  «Лист психологу».

Із метою формування активної життєвої позиції, виховання в учнів почуття доброти, емпатії, чуйності, милосердя, поваги до людей старшого віку з учнями 5-8 класів Дігтярівської ЗОШ І-ІІІ ст. проведений виховний захід «Людина починається з добра».

У «День доброти» із зеленим кольором та девізом дня  «Найкращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими» практичний психолог Тетяна Мажуга провела із вихованцями старшої групи заняття «Вчимося доброти у сонечка», а також розвивальні вправи «Веселі долоньки» та «Полікуємо ведмедика».

Третій день Тижня психологічної служби в Срібнянській та Сокиринській школах був «Днем унікальності і «доброго Я»» та пройшов під гаслом «Ми потребуємо не так допомоги друзів, як упевненості, що ми її матимемо» під патронатом червоного кольору.

У цей день за традицією в Срібнянській ЗОШ І-ІІІ ст. про символіку, містику, вплив на організм людини та значення в психології кольору говорилося на інформаційній хвилинці «Магія червоного кольору». Учні початкової школи виконували вправу «Таємниця твого імені». Для розвитку творчих здібностей, вміння розвивати навички рівноправного спілкування та відстоювати власну думку школярі 5-6 класів взяли участь у тренінгу «Поговоримо про дружбу». Під час заняття з елементами тренінгу «Такий лише Я один» здобувачі освіти 7-8 класів створювали життєві ситуації, які доводили унікальність, неповторність, особливість кожної людини. Старшокласники під час написання міні-роздуму «Велика мета досяжна» поринули у світ майбутніх мрій. Учні 5 класу, як можна вже здогадатися, завершили «червоний день» релаксаційною вправою «Кульки».

Для старшокласників Сокиринської ЗОШ І-ІІІ ст. була проведена акція «Мій настрій сьогодні, мовою українських усміхайликів», де діти мали можливість вибрати емоцію, що відповідала їхньому настрою на стилізованих українських усміхайликах, які також мають типові українські вигуки, що відповідають даному емоційному стану. Судячи з вибраних усміхайликів веселий і задоволений настрій учнів не змогли зіпсувати навіть дві повітряні тривоги підряд.

Наступним пунктом плану була  година психолога для учнів 10 і 11 класу «Ти – особливий», де формувалися в дітей життєві навички, позитивна самооцінка, прагнення до самовдосконалення; розвивалися вміння працювати в команді, поважати особисті якості інших людей, усвідомлювати свою неповторність. Також особливо старшокласникам сподобалась можливість проявити себе творчими, креативниими, обдарованими особистостями при виконанні вправи «Малюнок творчості».

Середа – «День кольору щастя» – вбрала в Дігтярівській ЗОШ І-ІІІ ст. всіх у синій колір та пройшла під девізом «Життя коротке. У ньому нема часу для суму, завжди обирай щастя». Учні та педагогічні працівники закладу, ознайомившись із секретами створення дошки візуалізації мрій, створили колективні карти бажань. Учасники заходу вміло сфокусувалися на тому, що дійсно важливо, сформували і відчули образи бажаного, омріяного. Креативили, креслили, малювали, вирізали та клеїли зображення до секторів карти. Завершивши роботу, кожна група активізувала та презентувала свою карту бажань, наділивши її позитивними емоціями та сподіваннями на швидке здійснення найзаповітніших мрій. 

Наймолодші учасники Тижня психологічної служби – вихованці ЗДО «Сонечко» в цей день,  «День добрих слів» із червоним кольором та девізом  Дітям потрібні не повчання, а приклади» грали у психологічну гру «Веселка настрою», а працівники закладу освіти взяли участь в акції «Комплімент кожному».

Четвер став  «Моїм щасливим днем» зеленого кольору з девізом «Життя – це не ті дні, що пройшли, а ті, що запам’яталися». Про таємниці зеленого кольору фахівці психологічної служби Срібнянської ЗОШ І-ІІІ ст. (Альона Побідаш та Людмила Балюх) розповіли учням у інформаційному повідомленні «Колір процвітання». Здобувачі освіти початкової ланки із захопленням грали в квест-гру «Долоньки добра», учні 5-6 класів брали участь у вікторині «Як ти знаєш своїх однокласників». Учні 7 класу «оживляли» малюнки під час ізотерапевтичної вправи «Намалюй зеленим». Цікавою була бесіда «Життя людини найвища цінність» для учнів 8-9 класів. І за традицією учні 8 класу завершили «зелений день щастя» релаксаційною вправою «Кульки».

Четвер відгукнувся в одязі учасників освітнього процесу Дігтярівської ЗОШ І-ІІІ ст. зеленим кольором. Цікаво пройшло заняття з елементами тренінгу «Щастя багато не буває!». Учні, під супроводом Наталії Коваленко,  активно працювали, готуючи власний рецепт щастя, зображаючи портрет щасливця. Школярі прикрашали «Дерево щастя» власними листочками-висловами поняття особистого щастя.

Цей день, за задумом Ніни Яременко, практичного психолога Сокиринської ЗОШ І-ІІІ ст. став дійсно щасливим, адже подоланий екватор тижня і вже завтра п’ятниця і вихідні. Учні 8-11 класів взяли участь у грі «Таємний друг», а в  кінці дня учасники розповіли, кому вони були «таємним другом» і дякували один одному за підтримку. Для учнів 5-7 класів організований квест «Цікава психологія», його метою було сприяти формуванню в учнів пізнавального інтересу до психології, розвитку сприйняття, уваги, мислення, пам’яті, творчих здібностей через активні форми роботи. У проведенні квесту психологині допомагали колеги, які виконували роль чергових по станціях. Діти ж командою подорожували по кількох станціях: «Станція добрих побажань», «Станція найкмітливіших», Станція «Галерея незакінчених малюнків», Станція «Ребус-парк», Станція «Алея гарної пам’яті».

У щасливий день кольору маджента та девізом «Природа хоче, щоб діти були дітьми, перш ніж бути дорослими. Дайте дитинству дозріти в дітях» став цікавим для дітлахів і працівників дошкільного закладу «Сонечко». Вихованці готували малюнки до виставки «Мої мрії», а працівники взяли участь в акції «Візьміть собі шматочок щастя».

На завершення Тижня психологічної служби п’ятниця стала «Днем кольору щастя» синього кольору та девізом «Уся земна куля для того, щоб бути тобі опорою. Стій на своїх ногах!». 

У Срібнянській ЗОШ І-ІІІ ст. день розпочався із інформаційного повідомлення про колір. Щоб висловити свою поняття про щастя, старшокласники виконали вправу «Щастя – це ….». Усі бажаючі взяли участь у майстер-класі з паперопластики «Декоративні квіти» та виготовлення «Ляльки-мотанки». Учні 10 класу завершили день та Тиждень психологічної служби релаксаційною вправою «Кульки». 

Учні 5-11 класів Сокиринської ЗОШ І-ІІІ ст. зібралися на інформаційно-розважальній годині «У світі психології», на якій дізналися про основні властивості людської психіки та змогли прийняти участь у вікторині та конкурсах із застосування психічних явищ: мислення, уваги, уявлення,  сприйняття. Під час підведення підсумків тижня «Слідами «Тижня психології» були озвучені підсумки соціологічного опитування «Найкращі вчителі року», яке проводило учнівське самоврядування, учні 8-11 класів представляли свій бізнес-план  «Якби Я був директором школи…», а  учні 8-11 класів презентували роботи у галереї «Автопортрет класу». Була проведена рефлексія для визначення найцікавіших і найважливіших моментів із перспективою використання на майбутнє.

П’ятниця в Дігтярівській ЗОШ І-ІІІ ст. була  Днем мови серця, який  озвався в серцях учнів та педагогічних працівників кольором сонця, радості та щастя. Із метою створення сприятливої атмосфери задля психологічного розвантаження, отримання позитивних емоцій, попередження тривожності школярів з учнями 9-11 класів проведено заняття з елементами тренінгу «Психологічне розвантаження в умовах війни»., вправи «Арт-терапія», «5 слів», «Доміно», «Долоньки» дали можливість учасникам уявити себе в оточенні людей, відтворити емоції, які переживали, перебуваючи в натовпі, зрозуміти на скільки гарно володіють собою і своїми емоціями, прослідкувати за адекватністю власної самооцінки. Учні спробували себе в ролі казкарів. Кожен долучився до написання казки про Україну. І вона мала щасливий кінець… Ми вистоїмо і впораємося з усіма труднощами сьогодення. Усе буде Україна!

У «День посмішок і обіймів» рожевого кольору з девізом «Завдяки дітям хочеться жити» в Дігтярівському садочку із вихователями практичний психолог Тетяна Мажуга «створювала» психологічний комфорт за допомогою проективних методик.

Уже не один рік існують створені практичним психологом Сокиринської ЗОШ І-ІІІ ст. у Telegram групи  «Психологія для учнів» та «Психологія для педагогів». Саме тут фахівчиня ділилася цікавою інформацією, яку підготувала для інформаційної галереї «Цікавинки із світу  психології».


« повернутися

Вхід для адміністратора