A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Сертифікації педагогічних працівників 5,6 класів у 2023 році

Дата: 15.06.2023 10:48
Кількість переглядів: 18

Частиною четвертою статті 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту» встановлено, що право на проходження сертифікації мають педагогічні працівники, які працюють не менше двох років у закладах освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, та мають педагогічне навантаження.

Відповідно до пункту 42 Положення про сертифікацію педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1190, сертифікація проводиться за рахунок коштів державного бюджету в установленому законодавством порядку та за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

У зв’язку із введенням на території України воєнного стану та проведенням активних бойових дій, фінансові ресурси держави і місцевих бюджетів є вкрай обмеженими.

Згідно з пунктом 7 Положення, з урахуванням наявності професійних стандартів педагогічних працівників, обсягів фінансування та спроможності органів і установ, що проводять сертифікацію, МОН може визначати категорії і граничну кількість учасників сертифікації у відповідному році.

Наказом МОН від 16.01.2023 № 35 «Про деякі питання проведення сертифікації педагогічних працівників» визначено, що у 2023 році здійснюється сертифікація вчителів початкових класів, а також вчителів математики, української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти.

Підпунктом четвертим пункту 14 Положення встановлено, що підставою для відмови у реєстрації для участі у сертифікації є подання реєстраційних документів особою, яка відповідно до вимог законодавства не має права на проходження сертифікації.

Положенням не визначено механізм встановлення належності зазначених педагогічних працівників до визначених МОН на відповідний рік категорій працівників, які можуть пройти сертифікацію. Як наслідок, на етапі вивчення результатів самооцінювання та практичного досвіду зареєстрованого педагогічного працівника, який пройшов незалежне тестування за кошти державного бюджету, може бути встановлено неналежність до категорій, визначених МОН у відповідному році.

Отже, з метою недопущення виникнення ситуацій, які можуть призвести до порушення норм законодавства, Міністерство освіти  і науки України  звертається з проханням відповідально відноситися до проведення сертифікації вчителів математики, української мови та літератури у 2023 році. 

Керівникам закладів освіти під час надання довідки,  передбаченої підпунктом четвертим пункту 8 Положення, слід додатково зазначити інформацію про те, чи належить педагогічний працівник, який у 2023 році виявив бажання взяти участь у сертифікації, до категорій, визначених наказом № 35. Тобто, чи забезпечує цей педагогічний працівник реалізацію нового Державного стандарту базової середньої освіти у 5 та 6 (пілотних) класах НУШ.

У 2023 році зареєструватися для участі у сертифікації та взяти в ній участь можуть вчителі математики, української мови та літератури, які працюють на відповідних посадах за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше ніж два роки. 

Разом з тим, учителі, що працюють у закладах освіти за відповідним профілем за сумісництвом чи суміщенням, а також керівники та їх заступники, які мають педагогічне навантаження з відповідних предметів у 5-6 класах, не можуть брати участь у сертифікації.

У сертифікації можуть взяти участь учителі української мови та літератури, які викладають як обидва предмети (українську мову та літературу), так і один з них чи інтегрований курс мовно-літературної освітньої галузі.

Отже, до участі у сертифікації у 2023 році рекомендується допускати лише тих педагогічних працівників, які призначені на посади за основним місцем роботи та мають педагогічне навантаження з визначених наказом № 35 предметів у 5, 6 (пілотних) класах НУШ.


« повернутися

Вхід для адміністратора