A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Як допомогти іншим у стресі

Дата: 06.07.2023 10:41
Кількість переглядів: 15

 Кожен із нас повинен усвідомити, що піклування про ментальне здоров’я допоможе залишатися стійкішим і зберегти сили для перемоги.

Іноді життя випробовує нас так, що неможливо почуватися добре. У таких ситуаціях нормально тривожитися, боятися, не спати. Але з часом негативні емоції виснажують.

На допомогу може прийти «Аптечка», яку підготовлено на основі матеріалів ВООЗ, «Довідника безбар’єрності» та за експертної підтримки Інституту психічного здоров’я Українського Католицького Університету, що розміщена на сайті Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської «Ти як?» (https://www.howareu.com/).

«Аптечка» розкаже, як знаходити в собі сили. 

Хто вже літав у літаку, знає, що спочатку надягають кисневу маску на себе, а потім — на дітей. Це популярний приклад, який зрозуміло пояснює: твоя допомога буде дієвою лише тоді, коли ти у нормі. 

Якщо самому важко долати день за днем, слід попрактикувати техніки з вправами для подолання стресу (їх можна теж знайти в аптечці або на цьому сайті в розділі «Новини» від 05.07.2023 «Вправи для подолання стресу» нижче чи за покликанням: https://sribnyanska.osv.org.ua/news/1688548053/).

Якщо ви в нормі, то попіклуйтеся про близьких, знайомих, які відчувають стрес та потребують психологічної допомоги.

Але є одна складність - люди в стресі не завжди готові почути іншого. Вони можуть сприймати вашу допомогу агресивно. Або взагалі байдуже. 
Тому далі ви дізнаєтеся, як підтримувати людей, щоб не зробити гірше. Як вислухати й підтримати людину.

Перше, що слід зробити, це вислухати людину. Не починайте чогось радити людині, доки не вислухаєте її. Буває так, що співрозмовник просто виговорився — і йому вже стало значно легше.

Тож спочатку уважно слухайте:
• Намагайтеся зрозуміти все, що каже людина. Уточнюйте незрозуміле: «Ти маєш на увазі, що...», «Ти можеш пояснити ще раз?»
• Не починайте відповідати, поки співрозмовник не закінчить
• Повторюйте основні думки людини: «Ти кажеш, що...»
• Визначте ключові думки/ідеї людини й повторіть їх: «З того, що ти кажеш, я розумію, що...». Так вона переконається, що її почуто. А ви – що все розумієте правильно.

Як відповісти, щоб підтримати:
• Не інтерпретуйте слів людини. Не робіть оцінних суджень на кшталт «Мабуть, ти почуваєшся жахливо».
• Дайте людині зрозуміти, що слухаєте її: «Я тебе чую».
• Визнайте, що проблема людини важлива: «Мені дуже шкода чути це», «Так, це дійсно важка ситуація».
• Під час стресових подій ми знецінюємо себе і свої старання. Тому дайте людині відчуття, що вона молодець: «Я бачу, як тобі непросто, але ти молодець...», «Я вважаю, що ти правильно/багато робиш».

Звертайте увагу не лише на свої слова, але й на мову тіла: вираз обличчя, погляд, позу, жести.

І ще одне. Якщо людина не хоче говорити, ділитися, облиште, не тисніть й не змушуйте. Подивіться на сайті програми «Ти як?» (https://www.howareu.com/), куди можна звернутися по допомогу.

Детальніше можна почитати за покликанням: 
https://drive.google.com/file/d/1_FFfl3-Jnd-vO06KCwhW9f0j0DuWd5Zt/view 


« повернутися

Вхід для адміністратора