A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 28.07.2023 10:54
Кількість переглядів: 40

Серед найстрашніших порушень прав людини в сучасному світі є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми», «трафікінг».

Одним із найганебніших явищ, які існують у сучасному світі є торгівля людьми. Це явище, яке порушує права людини, принижує її честь та гідність. Щороку мільйони людей, які шукають кращої долі, потрапляють у трудове рабство. Будь-хто може постраждати від сучасного рабства, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Жінки та чоловіки стають об’єктами сексуальної та трудової експлуатації, а підлітків змушують красти, жебракувати, використовують для проституції, виготовлення порнографічної продукції  та навіть  з метою вилучення органів.

Наразі для українців, в умовах воєнного стану, ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, як всередині країни так і за її межами, став ще більшим. Багато громадян переїхали із зони бойових дій в інші регіони або за кордон та шукають нову роботу.

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

 На відзначення Всесвітнього дня з протидії торгівлі людьми на офіційних вебресурсах висвітлені матеріали щодо Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми для ознайомлення широкого загалу із глобальною проблемою сьогодення.
 
Відбулося розповсюдження тематичної пам’ятки-буклета «Торгівля людьми: сучасний аспект», підготовленої відповідальною за роботу психологічної служби системи освіти громади, в усі заклади загальної середньої освіти.

Пам'ятка містить  визначення поняття «торгівля людьми», в ній наведені 10 фактів, які треба знати про трафікінг, зазначені телефони гарячих ліній, куди можна звернутися за допомогою у разі необхідності.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора