A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Що таке панічна атака і як допомогти у разі її появи у дитини

Дата: 16.10.2023 12:17
Кількість переглядів: 11

Про панічні атаки  детально описано в аптечці «Ментальне здоров’я дітей під час війни»
(https://drive.google.com/file/d/1fdVcReH5vn8d03ihNbP1uRoBN8GALNSu/view) на платформі Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (https://www.howareu.com/).

Що ж таке панічна атака?
Панічна атака - це раптове відчуття сильного страху без реальної небезпеки чи очевидної причини. Напади часто відбуваються, коли людей щось непокоїть або вони пережили складний чи стресовий досвід.
Також вони можуть бути наслідком перенесених хвороб. Панічна атака може тривати до 30 хвилин.
Панічні атаки не загрожують життю. Проте з ними важко впоратися самостійно. Крім того, без професійної допомоги вони можуть із часом посилитися.
Якщо епізоди панічних атак повторюються, обов’язково зверніться до фахівців. Причиною панічних атак може бути багато чинників — як зовнішніх, так і внутрішніх. Тільки фахівець може визначити, як можна допомогти.
Щоб бути впевненим, що в людини стан панічної атаки, слід знати її ознаки.
Тож, як визначити ознаки панічної атаки?
Проявами панічної атаки є прискорене серцебиття; задуха, прискорене або ускладнене дихання; оніміння або тремтіння рук і ніг; нудота та дискомфорт у шлунку; запаморочення; світло здається яскравішим та інтенсивнішим; сльози, незмога перестати плакати; відчуття, ніби людина «застигла» та не може рухатися.

Що ж викликає панічні атаки? А причини панічних атак можуть бути різні, в тому числі проблеми зі здоров’ям. Тому варто проконсультуватися не лише з психологом/психотерапевтом, а й із лікарем, щоб виключити всі ризики.

Як допомогти дитині, яка переживає панічну атаку
З панічною атакою можна впоратися самостійно, знаючи потрібні прийоми й техніки. Але зняти інтенсивність симптому не означає назавжди його позбутися, тому важливо звернутися по допомогу до фахівця.
Техніки впливають на цикл панічної атаки: думки — поведінка — тілесні відчуття — емоції. Для того щоб розірвати коло чи цикл панічної атаки, можна впливати на кожен із цих елементів.
Під час панічної атаки дитина може відчувати, що втрачає контроль. Ви здатні допомогти дитині «заземлитися» за допомогою деяких вправ.
Дихальні вправи
Дихання животом заспокоює та допомагає кисню швидше наситити кров. Техніка складається з трьох кроків:
Крок 1. Покладіть руку на живіт.
Крок 2. Зробіть кілька усвідомлених вдихів та видихів. Наприклад, 5 секунд вдих, 5 секунд видих, вдих через ніс і видих через рот.
Крок 3. Поясніть дитині, що коли вона вдихає, то м’яко надуває свій животик, як повітряну кульку, а коли видихає, повітря ніби повільно виходить із кульки.
Сконцентруйтеся на диханні: одну руку складіть як човник і накрийте нею губи, іншу руку покладіть на живіт. Видих — рука йде вниз до грудей, вдих — рука підіймається до рота.
Інші вправи та техніки для роботи з дитиною
1. Знайти кілька предметів одного кольору і перелічити їх.
2. Порахувати кроки до якогось предмета.
3. Стискати поперемінно правою та лівою рукою руку дорослого.
4. Рахувати від десяти до одного.
5. Покласти руку на живіт приблизно на три пальці нижче за сонячне сплетіння та постукати по цьому місцю.
6. Потерти кінчик носа.
7. Злегка натиснути на очні яблука з двох боків.
8. Змочити губи водою, сполоскати рота.
9. Витягнути язика якомога далі — ніби намагаючись торкнутися ним грудної клітки.
10. Подивитися праворуч якомога далі, не повертаючи голови, затримати погляд на 15–20 секунд, потім перевести погляд прямо, потім подивитися ліворуч якомога далі, потім знову прямо.
11. Розтерти руками тіло.
12. Розтерти точку між підмізинним пальцем і мізинцем.
13. Покласти руки на ребра, щоб відчути, як вони під час дихання розширюються, підіймаються.
Можна обрати кілька із запропонованих варіантів дій. При цьому важливо розуміти, що це екстрена допомога. Важливо шукати можливість впливати на причину панічної атаки.


« повернутися

Вхід для адміністратора