A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Виставка-конкурс "Хлібом славиться Чернігівська земля"

Дата: 25.10.2023 12:56
Кількість переглядів: 21

Із метою громадянського виховання дітей та молоді, виховання національної свідомості й самосвідомості учнів, патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, пропагування бережливого, шанобливого ставлення до хліба Чернігівською обласною станцією юних натуралістів проводиться обласний заочний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля».

Захід відбувається у формі виставки-конкурсу натуральних експонатів. Роботи учасників експонуються у двох номінаціях «Традиційна обрядова випічка Поліського краю» (великодній хліб, зажинковий хліб, обжинковий хліб тощо) та  «Хліб на рушнику» - обрядові весільні хлібні вироби (весільний верч, дивень, калач, коровай, соловейки, шишки тощо).
Цьогоріч до конкурсу долучився лише Срібнянський ліцей  Срібнянської селищної ради.
Робота здобувача освіти  4  класу Срібнянського ліцею подана в номінації «Традиційна обрядова випічка Поліського краю». Коровай-ритуальна хлібина наших предків, спечений бабусею конкурсанта Лідією Андріївною Петренко (співтворчість зі старшими особами обумовлена умовами конкурсу), красується колоссям, птахами, сонцем – сакральними символами достатку, родючості хлібної ниви, хліборобської праці, життя. Вдало підібраний рушник із українським орнаментом – неперевершена аура для сонцесяйної диво-хлібини.
Окрім того, на конкурс подаються експонати хлібних виробів часів Голодомору, за що учасник отримує додаткову кількість балів. Завдання – віднайти свідчення старожилів, відновити склад хлібозамінних виробів часів Голодомору (засушене листя кропиви, сухе зерно трави мишію, качан кукурудзи, жолуді, перетерте листя лободи тощо), випекти, описати.
Конкурсні експонати направлені до Чернігівської обласної станції юних натуралістів» для підбиття підсумків   обласного етапу  конкурсу. Надалі роботи будуть  розміщені в кімнаті-музеї економного та бережливого ставлення до хліба.
Чекаємо підсумків та щиро дякуємо за проведену роботу, за учнівську допитливість, за співтворчість із бабусею,  за вміле наставництво керівника  проєкту Шевченко Світлани Петрівни
.


                                                         


« повернутися

Вхід для адміністратора