A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Зламана психіка чи яскрава фантазія? Чому дитині сняться кошмари та як їй допомогти

Дата: 21.11.2023 09:38
Кількість переглядів: 18

З нічними жахіттями знайомий чи не кожен дорослий, та реалістичні кошмари вриваються у сни навіть до найменших. Так, малеча теж може втікати від монстрів, ходити нескінченними лабіринтами тощо.

А щоб зрозуміти, це проста перевтома чи психологічна травма, треба звернути увагу на кількість кошмарів. Якщо вони трапляються вкрай рідко — немає причин тривожитися. 

Але коли жахіття трапляються часто, заважають дитині виспатися та впливають на її самопочуття вдень, слід звернутися до сімейного лікаря або психолога (https://vikna.tv/dlia-tebe/batkivstvo/strashnyj-son-u-dytyny-pro-shho-svidchyt-yak-dopomogty/).

Що робити, якщо дитині наснився кошмар і вона кричить уві сні. Поради можна знайти на сторінці Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (https://www.howareu.com/).

Зверніть увагу! Якщо дитині сниться, що хтось її переслідує або що вона намагається вивільнитися із небезпечного простору, доторки до неї можуть викликати неочікувану реакцію. Під час сну, коли дитина із закритими очима, не потрібно торкатися її чи обіймати.
Сядьте поруч, назвіть дитину на ім’я. Промовте: «Ти спиш. Тобі наснився страшний сон. Це сон. Я твоя мама/твій тато. Я з тобою. Ти зараз прокинешся, і я тебе обійму. Ми в безпеці».
Коли дитина розплющила очі, зверніться до неї на ім’я.
«Подивися на мене. Ти мене бачиш? Кивни. Як тебе звуть? А як мене? А твого кота/собаку? Тобі наснився страшний сон. Зараз ти прокинувся/прокинулася. Все добре. Ми в безпеці. Стисни мою руку сильно-сильно. Можна тебе обійняти? Я з тобою. Ми в безпеці». Обійміть дитину, трохи погойдайте, можна також тихесенько співати колискову.
Відженіть усі страшні сни. Потрібно, щоб дитина сама зробила якусь дію: «Поплещимо в долоні, і сон піде до країни снів, а ми залишаємося в реальності». Або: «Зараз ми бризнемо пульверизатором (навіть уявним), нашим спреєм від монстрів». Або ще й так: «Давай сильно дмухнемо, і погані сни розвіються як туман».
Закріпіть дії дитини словами. «Ти впорався/впоралася. Дивися, ти сам/сама все подолав/подолала». Якщо дитина сама не розповідає, що їй наснилося, не змушуйте її. Якщо розповідає, скажіть, що це був страшний сон і що всі події відбувалися уві сні:
«Усе минуло. Ти в безпеці». Якщо дитина розповідає про ворогів, що не міг / не могла вибратися або що поруч були снаряди, можна ворогів жестом «стерти на попіл»; уявити, як ви змогли уникнути небезпеки; уявити над собою світловий щит. Батькам із дитиною важливо завершити те, що не було завершене уві сні. 
У цьому також можуть допомогти психологи.


« повернутися

Вхід для адміністратора