A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Декілька слів про тривожність

Дата: 19.12.2023 11:49
Кількість переглядів: 11

Страх і тривога — це природні реакції на небезпеку та невизначеність, і саме в реаліях повномасштабної війни кожен із нас зіткнувся із цими станами. Утім, надмірна та постійна тривожність знижує якість життя.

Страх і тривога — природні емоційні стани, які часто рятують людину від небезпеки. Але якщо вони стають надмірними чи ірраціональними, то вже не допомагають, а виснажують психіку. І саме в цьому випадку потрібно з ними працювати, зазначає психолог і психотерапевт когнітивно-поведінкової терапії Євген Пілецький.

«Страх — це реакція на загрозу перед нашими очима. Наприклад, людина боїться собак. Вона бачить тварину — і відчуває страх. Якщо ж наразі небезпеки немає, але людина передбачає, що на неї накинеться собака, — йдеться про тривогу. Фактично тривога — це страх перед майбутнім», — розповідає Євген.

Серед усіх типів страхів найрозповсюдженішими є фобії, як-от страх темряви, крові, павуків чи замкнених просторів. На другому місці — соціофобія або соціальна тривога: страх спілкуватися з людьми, знайомитися, виступати публічно. Третім іде генералізований тривожний розлад, за якого людина надмірно переживає через «побутові» страхи, пов’язані з безпекою, фінансами, здоров'ям, сім’єю, роботою, навчанням.

«З початком повномасштабної війни випадки генералізованих тривожних розладів почастішали. Симптоми такі: людина постійно знервована чи роздратована, у неї постійно напружені м'язи, є проблеми зі сном, апетитом і концентрацією уваги. Наприклад, хочеться постійно гортати соцмережі й читати новини — через це важко зосередитися на роботі та інших справах», — зауважує психотерапевт (https://hromadske.ua/posts/yak-podolati-trivozhnist-emocijne-napruzhennya-ta-vidnoviti-vnutrishnij-balans-shist-tehnik-vid-psihoterapevta)

Тривожність — відчуття, що забирає багато енергії та призводить до хронічної втоми психіки. Такий стан може проявлятися фізично: прискорене серцебиття, біль за грудиною, часте дихання та підвищене потовиділення, тремтіння, слабкість, втома, запаморочення, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, часте сечовиділення, проблеми зі сном.

Окрім цього, тривожність впливає на поведінку людини й має наступні не тілесні прояви: відчуття знервованості до межі, безпричинне роздратування та передчуття біди, проблеми з концентрацією уваги.

І хоча деякі симптоми ми сприймаємо як звичайні атрибути сучасного життя, їх тривалий вплив та раптовий стрес можуть остаточно зламати захисні механізми організму.

Усі ми час від часу відчуваємо тривожність. Зазвичай хвилювання через певні події чи буденні клопоти триває недовго – від кількох хвилин до кількох днів. Але для деяких тривожність – це не просто напружений день чи занепокоєння.

Як наслідок тривалого стресу тривожність може тривати протягом тижнів, місяців і навіть років. Може перерости у тривожний розлад і заважати людині жити повноцінним життям.

Пам’ятаємо про це та поважаємо один одного.

Якщо ви чи ваші близькі страждаєте на постійну тривожність, спробуйте щоденні вправи й техніки для заспокоєння, перегляньте свій графік – переконайтеся, що достатньо відпочиваєте, повноцінно харчуєтеся, знаходите час для себе. Якщо вам не вдається подолати тривожність самотужки, не соромтеся звернутися до спеціаліста. Такі поради можете знайти на сторінці у Facebook Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»
(https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02X8jxCbtk772mpekicbkN93bu8aGXB85Tx5t2rWqvGnGvvcZmsyt4ERh8x3QTGENnl&id=100013814781737).

Отже, 


« повернутися

Вхід для адміністратора