A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Особливості проведення НМТ у 2024 році

Дата: 19.02.2024 10:50
Кількість переглядів: 17

Міністерством освіти і науки України визначено перелік предметів із яких у 2024 році буде проведено національний мультипредметний тест - https://ips.ligazakon.net/document/RE41423?an=1

Наказом МОН затверджено терміни проведення НМТ – із 14 травня по 19 липня. Учасник національного мультипредметного тесту буде виконувати сертифікаційну роботу, що міститиме завдання з чотирьох навчальних предметів. Три з яких обов’язкові (українська мова, математики, історія України) та один на вибір з таких предметів – українська література, іноземна мова (англійська, німецька), біологія, географія, фізика, хімія). Тестування пройде в один день у два етапи. На кожен предмет буде відведено по 60 хв. Тобто І етап (120 хв) – виконання завдань з української мови та математики, ІІ етап (120 хв) – виконання завдань з історії України й предмета на вибір. Між етапами - перерва в 20 хв.
Наразі набув чинності Порядок проведення НМТ у 2024 році - https://ips.ligazakon.net/document/view/RE41360?an=1. У Порядку встановлено особливості проведення основних і додаткових сесій НМТ в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), визначення результатів, подання й розгляду апеляційних заяв.
У 2024 році участь в НМТ зможуть узяти особи, які вже мають повну загальну середню освіту або завершать її здобувати цього року та зареєструються на тестування відповідно до вимог законодавства. Для реєстрації вступнику потрібно буде створити персональний кабінет на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти, внести в цьому кабінеті необхідні персональні дані та завантажити копії реєстраційних документів. Також під час реєстрації необхідно буде вказати ті предмети, з яких вступник бажає пройти тестування. Ще раз зауважимо, що вибрати можна буде тільки один предмет із чотирьох, оскільки українська мова, математика та історія України є обов’язковими. 
Тестування проходитиме в  тимчасових екзаменаційних центрах. Аудиторії, у яких відбуватиметься іспит, будуть обладнані робочими місцями та облаштовані комп’ютерами, під’єднаними до інтернету. Сертифікаційні роботи для проведення НМТ укладені за чинними програмами ЗНО. Результати НМТ визначатимуть за рейтинговою шкалою 100—200 балів шляхом переведення тестових балів, отриманих з кожного предмета, у рейтингові бали за допомогою таблиці переведення, затвердженої Міністерством освіти і науки України.
Терміни реєстрації ще не визначені. Але відомо, що вона розпочнеться у березні 2024 року.
Кожен учасник НМТ має ознайомитися з цим Порядком проведення НМТ, що не тільки передбачено процедурою реєстрації (учасник має знати свої права та обов’язки), а й буде корисним під час проходження тестування. Адже в ньому докладно викладено процедуру допуску учасників до ТЕЦ, особливості створення спеціальних умов для складання іспиту особам з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, а також подано інформацію щодо умов участі в додаткових сесіях НМТ.
Як і в минулі роки, для проведення НМТ у 2024 році буде організовано основні та додаткові сесії. Основні сесії розпочнуться в травні.
Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти підготували демонстраційні варіанти предметних тестів — складників національного мультипредметного тесту (НМТ). З ними можна ознайомитися у відповідній рубриці: https://testportal.gov.ua/demonstratsijni-varianty-nmt-2024/
Якщо ж ви хочете відтворити атмосферу тестування, ознайомитися з інтерфейсом онлайнового тестувальника, максимально наближеним до того, який буде на реальному НМТ, потренуватися виконувати завдання, навчитися правильно позначати відповіді на завдання різних форм, пропонуємо скористатися платформою «Всеукраїнська школа онлайн». Для цього ви маєте бути користувачем цієї платформи. Тож, за потреби, створіть обліковий запис тут: https://lms.e-school.net.ua/register?next=%2F

У розділі «Курси» виберіть навчальний курс для 10-го чи 11-го класу, де перейдіть до вкладки «Демонстраційний варіант НМТ-2024». У цій вкладці натисніть «Переглянути курс», а потім — «Зареєструйтеся», у такий спосіб ви отримаєте повний доступ до курсу для перегляду й виконання тестових завдань.
Працюючи на платформі, ви матимете змогу «скомпонувати» з предметних тестів свій «демонстраційний варіант НМТ-2024» й повправлятися в його виконанні.
Як під час проходження демонстраційного тесту, так і на реальному тестуванні ви зможете вибирати послідовність виконання завдань, за потреби повертатися до того чи того завдання, змінювати варіант відповіді. Під час виконання завдань ви можете скористатися «Довідковими матеріалами» з математики, фізики та хімії. Зауважимо, що на платформі ВШО часового обмеження до виконання тестових завдань не буде, тож ви самостійно маєте подбати про визначення тривалості виконання тестових завдань.
Після завершення роботи, ви зможете переглянути індивідуальний звіт про свої успіхи, звернувшись до закладки «Прогрес». Тут ви дізнаєтеся, скільки тестових балів вам удалося набрати з максимально можливих за виконання завдань з кожного предмета НМТ, у яких завданнях ви припустилися помилок і яку тему вам варто повторити або доопрацювати, щоб надолужити прогалини.


« повернутися

Вхід для адміністратора