A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту Срібнянської селищної ради
Офіційний веб-сайт

Стартував Тиждень психологічної служби в закладах освіти громади

Дата: 22.04.2024 09:11
Кількість переглядів: 10

  Із метою розширення і поглиблення знань здобувачів освіти з психології, знайомства з особливостями роботи практичних психологів та соціального педагога, активізації пізнавальної активності здобувачів освіти, пропаганди навичок конструктивного спілкування, формування толерантного ставлення до оточуючих, розвитку творчості та активної життєвої позиції всіх учасників освітнього процесу 22 квітня розпочався Тиждень психологічної служби в Гриціївській ЗОШ І-ІІ ступенів, Дігтярівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Дігтярівському ЗДО «Сонечко» та Срібнянському ліцеї, які забезпечені роботою фахівців психологічної служби.

Кожна фахівчиня спланувала тематику «Тижня» та підібрала інструментарій, визначилася із цільовими групами, озброїлася роздатковим матеріалом та гарним настроєм.

Про психолога, шкільного психолога ми чуємо дуже часто. А чи всі знають хто це такий, які виконує функції?

Отже, шкільний психолог надає екстрену консультативну підтримку здобувачам освіти, вчителям, родинам учнів. Тематика консультацій - різноманітна. Проводить тестування задля визначення потенційних можливостей учнів та їх зон розвитку. Організовує та/або проводить навчання у сфері психології та педагогіки для колег.

Психолог здійснює психолого-педагогічний супровід освітнього процесу з метою забезпечення нормального розвитку дитини (у відповідності з нормою розвитку у відповідному віці).

Психолог у школі – це обов’язкова ланка зв'язку, яка в безпечний спосіб підтримує, допомагає та скеровує всіх учасників освітнього процесу. А правильно побудована взаємодія у системі «вчитель-батьки-діти» здатна забезпечити досить потужну синергію. Раннє виявлення конфліктів запобігає розвитку інших деструктивних процесів. Психолог не лише допомагає з труднощами, а й за потреби скеровує дітей до інших спеціалістів.

Шкільний психолог як перша сходинка для знайомства із внутрішнім світом у який ми не можемо зазирнути. 

Функціями психолога є допомога в соціалізації, адаптації й покращенні взаємодії вчителя з дитиною та батьками в моменти гострих ситуацій чи спільних зустрічей. Основними методами роботи є тренінги, семінари, лекції, практичні заняття, консультації, заходи на певну тематику – окремо для школярів та вчителів.

Зазвичай до складу психологічної служби входить практичний психолог та соціальний педагог. Таким чином можлива комплексна допомога. 

Триваюча широкомасштабна збройна агресія російської федерації проти України викликала стрес у всіх учасників освітнього процесу. За таких умов істотно зростає роль психологічної служби у системі освіти щодо забезпечення своєчасного і систематичного надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань системи освіти.

Вагомого значення набуває створення психологічно комфортного освітнього простору для здобувачів освіти, забезпечення якісного освітнього процесу для здобувачів освіти, які мають психологічну травму та надання своєчасної підтримки педагогічним працівникам.

У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свою свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває психологічний супровід дітей та учнівської молоді. Події, які відбуваються після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України дають підстави стверджувати, що переважна більшість громадян України потребують психологічної допомоги. А тому кожен учасник освітнього процесу, в разі нагальної потреби, може звернутися до фахівця психологічної служби.


« повернутися

Вхід для адміністратора